به گزارش خودرونگاران ، اين ها بخشي از اظهارات دكتر حسن روحاني رئيس جمهور در مراسم نوسازي ناوگان حمل و نقل جاده اي و درون شهري و طرح هاي اشتغال زايي است كه در ميان توليدكنندگان خودروهاي تجاري ايراد كرد؛ در كنار آن وزير صنعت، معدن و تجارت هم آمار و ارقامي بر زبان آورد كه بيانگر وجود يك بازار فوق العاده بكر در عرصه خودروهاي تجاري بود؛ شريعتمداري اعلام كرد كه در حال حاضر بيش از 21 هزار اتوبوس درون شهري، 13 هزار اتوبوس برون شهري، 19 هزار كاميونت، 57 هزار ميني بوس و ون و همچنين 240 هزار كاميون و كشنده فرسوده در كشور تردد مي كنند كه نشان دهنده وجود يك بازار بسيار بكر و جذاب براي توليدكنندگان است تا بتوانند سهم مناسبي را از اين بازار نصيب خود كنند.
در حال حاضر خودروسازان داخلي در زمينه توليد محصولات تجاري نظير كشنده، كاميون و كاميونت، اتوبوس و ميني بوس، وانت، ون و.... فعاليت مي كنند و محصولات متنوعي هم با همكاري توليدكنندگان مختلف خارجي از برندهاي مشهور اروپايي گرفته تا توليدكنندگان گمنام چيني در اين شركت ها توليد مي شود. اما چه در ميان كارشناسان و صاحب نظران صنعت خودرو و چه در ميان مشتريان و مصرف كنندگان بازار، اين رويكرد وجود دارد كه در ميان تجاري سازان داخلي، شركت هاي سايپاديزل و زامياد فعاليت هاي بيشتري در اين عرصه انجام مي دهند و محصولاتشان از تنوع بيشتري برخوردار است؛ بنابر نظر كارشناسان، اين شركت ها توانسته اند هم در زمينه توليد محصول با برند داخلي خود به موفقيت هاي بزرگي دست يابند و هم در عرصه همكاري هاي خارجي به نظر مي رسد، از ساير توليدكنندگان موفق تر
بوده است. شواهد نشان مي دهد، شركت سايپاديزل پس از چند سال وقفه در فعاليت ها به دليل محدوديت ها و تحريم هاي بين المللي در يك سال اخير توانسته تا حد زيادي خود را از وضعيت گذشته خارج كرده و ضمن از سر گرفتن توليد محصولات سنگين و نيمه سنگين، همكاري خود با خودروسازان خارجي را هم ارتقا بخشد.
در همين روزهاي اخير قائم مقام ارشد ولووتراكس شريك تجاري سايپاديزل از اين شركت بازديد كرد و گسترش همكاري با اين تجاري ساز ايراني را مورد تاكيد قرار داد؛ در گذشته نيز دو شركت همكاري هاي گسترده اي در زمينه توليد مشترك داشتند كه به نظر مي رسد به تدريج اين همكاري ها وارد فازهاي جديدي از توليد خودرو خواهد شد؛ در كنار اين موارد، چند روز پيش هم سفير سوئد در ايران به سايپاديزل رفت و در نشستي با مديرعامل سايپا، از آمادگي دولت سوئد براي حمايت از همكاري سايپا و ولوو خبرداد كه به نظر مي رسد آن را مي توان به عنوان نشانه اي از يك همكاري بزرگ در آينده دانست؛ علاوه بر آن، سايپاديزل دست به يك ابتكار مهم زده و پس از سال ها همكاري با ولوو، توانسته با شركت رنوتراكس نيز همكاري هاي مناسبي را آغاز كند كه باتوجه به تمايل رنو براي حضور موثر در بازار ايران، مي تواند در آينده منشأ همكاري هاي گسترده تري ميان دو شركت شود. براساس اخبار منتشره، سايپاديزل و رنوتراكس قصد دارند محصولي جديد به نام رنو DWIDE را در ايران توليد كنند كه گويا كاميوني بسيار پيشرفته نيز محسوب مي شود.
در كنار آن شركت زامياد نيز به عنوان يك تجاري ساز ديگر در گروه سايپا محسوب مي شود كه از ديرباز همكاري هاي خارجي مناسبي با كمپاني ايتاليايي ايويكو دارد و توانسته از اين همكاري ها بهره مناسبي در زمينه توليد محصولاتي نظير كاميون سنگين و ميني بوس ون ببرد. وجود دو شركت بزرگ و مهم تجاري ساز در سطح گروه سايپا به معناي آن است كه اين گروه براي حضور در بازار خودروهاي تجاري برنامه ريزي هاي گسترده اي كرده و قصد دارد اهداف بلندپروازانه خود در اين عرصه را محقق كند؛ ضمن اين كه اخيراً خط توليد يك وانت پيشرفته به نام ريچ كه در گذشته در پارس خودرو
توليد مي شد هم به زامياد منتقل شده تا نشان دهد سايپا تمركز سرمايه گذاري خود بر روي توليد خودروهاي تجاري را شتاب بخشيده است.
واقعيت آن است خودروهاي تجاري علاوه بر آن كه در عرصه توليد اشتغال زايي خواهند داشت، عرصه مصرف اين خودروها نيز همراه با اشتغال زايي و توسعه كسب و كار در كشور خواهد بود و مي تواند زمينه رشد اشتغال و درآمدزايي براي ايرانيان را فراهم كند. گروه سايپا نيز از امكانات و قابليت هاي خوبي در اين عرصه برخوردار است كه توانست گوشه هايي از آن را در جريان برگزاري همايش نوسازي ناوگان حمل و نقل جاده اي و درون شهري و طرح هاي اشتغال زايي كه باحضور رئيس جمهور برگزار شد به نمايش بگذارد؛ اين موضوع بيانگر آن است كه سايپا همانطور كه مديران اين شركت بعداً اعلام كردند قصد دارد در زمينه جايگزيني ناوگان تجاري فرسوده در كشور با مشاركت دولت و بانك مركزي فعاليت هاي گسترده اي انجام داده و اقدامات تازه اي صورت دهد.
علاوه بر آن، بازار خودروهاي تجاري در خاورميانه به عنوان يك بازار بكر به شمار مي رود، اگر تركيه را به عنوان مالك بزرگ ترين ناوگان حمل و نقل جاده اي در منطقه و يا شايد در جهان كنار بگذاريم، ساير كشورهاي اين بازار 400 ميليون نفري، نياز مبرمي به خودروهاي تجاري نيمه سنگين و سنگين دارند و در صورتي كه ايران بتواند همكاري با توليدكنندگان مطرح جهاني را گسترش دهد، مي توانيم شاهد رشد صادرات كشور و تبديل شدن ايران به پايگاه منطقه اي توليد اين خودروها باشيم.
بدون شك اگر گروه سايپا بتواند در زمينه توليد و فروش شرايطي خودروهاي تجاري خود توسط شركت هاي زامياد و سايپاديزل اقدامات تازه اي انجام دهد، هم زمينه بهبود شرايط ناوگان حمل و نقل تجاري كشور را فراهم خواهد ساخت و هم مي تواند به توسعه اشتغال و كسب و كار در كشور كمك كند.